Nyheter

Vi har fått kjæreste! August 25, 2018 13:06

Stor nyhet! 2019.no og Gallerome.com har blitt kjærester og flyttet inn i samme nettbutikk! Likte du oss best hver for seg eller er vi fin sammen? Nedenfor ser du Duck of Wall Street som vi har lansert i nettbutikken! 
 

Hey Hollwood: Elvis August 13, 2018 14:22

Elvis Presley var en amerikansk sanger og filmskuespiller; en av de viktigste stilskapere innen rock 'n' roll, og popmusikkens første superstjerne. Til tross for at han praktisk talt aldri opptrådte utenfor USA, og til tross for den ganske variable kvaliteten på platene hans, oppnådde Presley en enestående popularitet over store deler av verden. Idoldyrkelsen antok nærmest religiøse former og dimensjoner etter hans død. Fortsatt valfarter hundretusener hvert år til Graceland, godset i Memphis der han bodde og er gravlagt, og det verserer stadig historier om at han lever. Det er skrevet et utall bøker og laget en rekke filmer om ham, og innspillingene hans kommer stadig ut i nye opplag og innpakninger. Han har hatt en enorm innflytelse på en mengde andre artister, og vil antagelig for alltid bli stående som «The King of Rock 'n' Roll».


Modell for Ibsens Nora August 06, 2018 11:44

Forfatter, kvinnesakskvinne og debattant. Men visste du at Camilla Collett var en av modellene for Henrik Ibsens Nora?

Kritisk

Det er bevart mange brev som uttrykker dette vennskapet. Samtidig finnes det tekster der Camilla Collett skarpt kritiserer Ibsens litterære skikkelser. Ikke minst var hun forarget over Solveig, som ble sittende og vente så selvoppofrende og trofast på en gammel Peer Gynt. Og det kan tenkes Henrik Ibsen tok Camillas ord til seg.

– Camilla Colletts største sorg i livet opplevde hun da hun ble enke, 38 år gammel, med fire små barn. I denne vanskelige situasjonen valgte hun en usikker fremtid som forfatter. Hun tenkte at friheten fantes et sted utenfor hjemmet og familien, og lot to av barna bli igjen hos slektninger og reiste til Danmark. Så det er grunn til å tro at Camilla Collett var en av dem som fikk Henrik Ibsen til å skrive Et dukkehjem. Hun ble en modell for Nora, som jo forlater familiehjemmet, sier Wulfsberg.

Oppbruddet fra Norge

– Det er dette som er Scenen i filmen om Camilla Colletts liv! skyter Trond Haugen inn.
– Det at hun, etter å ha blitt enke, bryter opp fra lenestolen i Uranienborgveien, pakker koffertene, triver de to yngste sønnene og reiser til København,
– Dette er et oppbrudd fra så mye, fra familien, fra det norske borgerskapet, fra den tradisjonelle enkestanden.Til tross for at de skrev i hver sin sjanger og hadde store meningsmotsetninger, utviklet Camilla Collett og Henrik Ibsen et sterkt vennskap. Collett er faktisk en av modellene for Nora i Et dukkehjem, forteller Trond Haugen og Marius Wulfsberg, som har ansvaret for Nasjonalbibliotekets markering av 200-årsjubileet for Camilla Colletts fødsel.

– I 1872 oppsøker Camilla Collett Henrik Ibsen i Dresden, etter å ha hørt et rykte om at Ibsen hadde kalt henne Nordens fremste stilist. Dette blir begynnelsen på et langt og respektfullt vennskap. Blant temaene de to diskuterte, var kvinnesak. Camilla Collett himlet nok litt med øynene over Henrik Ibsens noe forstokkede kvinnesyn, og fikk støtte fra Henriks kone Suzannah, forteller Wulfsberg.

Camilla Collett hadde en enkepensjon etter ektemannen Peter Jonas Collett, men den ga ikke akkurat overskudd. I stedet for å ta i mot økonomisk hjelp fra Colletts familie, lot hun de to eldste barna bli igjen hos slektninger i Norge, før hun reiste ut i verden - for å skrive, og for å være fri. Det kan ikke ha vært en enkel avgjørelse.

– I København skriver hun ferdig "Amtmandens døtre", som kommer i to deler, i 1854 og i 1855, og dette er den første moderne, realistiske romanen vi har i Norge, sier Marius Wulfsberg.

Engel og Djevel

De fleste som har hørt navnet Camilla Collett vil assosiere med en ulykkelig forelskelse i Johan Sebastian Welhaven. Men det var nok Peter Jonas Collett som var mannen i hennes liv, sier Marius Wulfsberg.

– Camilla Wergeland, senere Collett, blir beskrevet som en usedvanlig vakker kvinne, og hun var omsvermet i sin ungdom. Gjennom brev hun skrev til sin venninne Emilie Diriks får vi høre om et opphold i Hamburg, der den 24 år gamle Camilla møter den unge, tyske forfatteren Theodor Mundt. Også Mundt har skrevet om møtet i en tekst der han omtaler Camilla som "skjønn som en engel og vittig som en djevel". Intellektuelt stod hun ikke tilbake for noen. Hun fikk flere tilbud om ekteskap, forteller Trond Haugen.

Han mener Camilla Collett har en intensitet og en klo som forfatter som er sjelden den dag i dag.

Kvinnekampen

Den første teksten Camilla Collett publiserer offentlig har tittelen "Noen strikketøysbetraktninger", og den stod på trykk to dager etter hverandre, i mars 1842, i en avis som het "Den konstiusjonelle". Dette var en kritikk av forholdet mellom kjønnene, om hvordan herrene i selskapslivet i Krisitiania ikke lot kvinnene komme til orde, og om hvordan de hadde et ubehøvlet og nedlatende syn på kvinnene.

– Dette utstpillet, som er det første av en lang rekke feministiske skrifter Camilla Collett skulle skrive, avfødte en rask og morsom debatt, forteller Trond Haugen.

– Camilla Collett kjempet lenge alene for at kvinner skulle høres, og hun skrev i mange år uten støtte verken fra menn eller kvinner. Utover på 1870-tallet ble hun mer eksplisitt politisk, men det var først mot 1880-tallet at hun virkelig fikk yngre feminister med seg.

Om hun ofte var ensom i sitt omflakkende liv rundt i Europa, stadig kjempende for likestilling og kvinners mulighet til å uttrykke seg, så opplevde hun en massiv omfavnelse mot slutten av sitt liv:

– Da Camilla Collett fylte 80 år, den 23. januar 1893, ble hun overrakt en medalje av Kong Oscar 2. Et opptog av gratulanter strakk seg fra Slottet og helt til Bogstadveien 2, der hun bodde. På kvelden ble det arrangert en stor gallamiddag, der Camilla Collett ble ført til bords av Henrik Ibsen. Det var hyllesttaler og stor feiring, og det sies at jubilanten ble så overveldet av oppmerksomheten at hun ble helt stum. forteller Marius Wulfsberg:

– Hun som hele sitt liv hadde kjempet for å bli en stemme, måtte overlate til sin sønn å holde takketalen. Først flere dager senere publiserte hun sin takk i en avis.

Hele artikkelen kan du lese her: https://www.nrk.no/kultur/bok/modell-for-ibsens-nora-1.10886561


Kongen på do? Mai 30, 2018 17:08

Vet du hvorfor det henger bilder av kongefamilien på mange utedoer? Vel, på begynnelsen av 1900-tallet begynte ukebladene å komme og da brukte man bladene til både lesning og tørking. På de siste tre sidene i bladet var det bilde av kongefamilien, og siden man jo ikke kunne tørke seg i baken med kongefamilien så pleide man å rive bildene ut og henge de på veggen ut av respekt 💩👑

Dette flotte bilde er fra denne leiligheten som vi fant på Finn.no :)

Dette bilde er fra Instagram! 


Mai er en deilig måned, mange synes den er årets aller vakreste ! Mai 12, 2018 17:58

Mai er en deilig måned, mange synes den er årets aller vakreste. Gresset er grønt, rosene er røde og tulipanene blomstrer. Mai er fridager og nesten sommer. Men først og fremst er imidlertid mai Norges måned med rødt, hvitt og blått, musikkorps og nasjonalsanger  

Denne måneden vil vi ha ekstra fokus på alle våre norske helter, på bilde nedenfor ser du Hernik Wergeland, Henrik Wergeland vil for alltid være knyttet til nasjonaldagsfeiringen, og hans status som 17.mai-konge henger sammen med hans utrettelige virke for Norges selvstendighet og egenart. 

Vi gir deg -25% på alle våre norske helter. Tilbudet gjelder fra og med i dag og ut mandag. 17. mai. Bruk rabattkoden "MAIVIP" i nettbutikken for å benytte deg av tilbudet.


Kongen finnes nå i rosa! Mars 30, 2018 14:54

Visste du at det var Fridtjof Nansen som introduserte Kong Haakon VII for den norske folkesporten ski?

Visste du at Kong Haakon (tidligere kjent som Prins Carl) hadde sagt at han bare ville ta imot kronen for å bli konge hvis han gjorde Norge en tjeneste ved det, og at ville vite hvor folket stod. Folkeavstemningen 12. og 13. november gav 259 563 stemmer for og 69 264 mot kongedømme. 18. november valgte Stortinget enstemmig prins Carl til konge, og slik fikk Norge Kong Haakon VII. 

Vi har laget en limited edition av Kong Haakon VII i rosa! Denne unike plakaten er kun trykket i begrenset opplag på 100 stykker.


Årets farge i 2018! Februar 23, 2018 16:50

”Jeg vil male dagen blå, med en solskinnsstråle på, velge lyset fremfor skyggen, gi meg selv en dytt i ryggen, tro på lykken og på hyggen. Jeg vil male dagen blå.”

Nå har du vel allerede forstått hvilken farge som har blitt utropt til årets farge 2018; blåfargen. Farger har sitt eget og viktige språk, og påvirker oss mer enn vi tror.

Visste du at.... 
- De har funnet ut at nyfødte barn gråter mindre og er roligere i blått lys, mens det motsatte skjer i rødt
- Blått er en god farge på soverommet; den virker avslappende og gir deg god søvn
- Dersom du skal på et intervju, bør du stille i blått dersom du vil bli oppfattet som ordentlig og seriøs

Flere av våre plakater har ulike blå-toner i seg. Brudeferden er blant en av de, og er en plakat som fanger rommet på en vakker måte!
Morsdagen! Februar 04, 2018 11:54

”Morsdag, en særskilt hedersdag for mødre”

Søndag 11.februar er det mødrenes dag, dagen hvor de fantastiske mødrene fortjener den hele og fulle oppmerksomhet. Morsdagen er en gylden anledning til å servere din mor hennes favorittfrokost, gi herlige blomster, eller et kort som forteller hvor mye du setter pris på henne.

Vi i 2019.no feirer morsdagen med en konkurranse. Her har du mulighet til å vinne ditt favorittmotiv. Sjekk ut Facebooksiden vår: https://www.facebook.com/2019no/
Delta gjerne!
NYTT ÅR, NYE MOTIVER Januar 16, 2018 20:13

Et godt nytt år ønskes fra oss i 2019! Når vi nå er inne i den tredje uken av 2018, sitter vi med mange nye idéer for motiver som kan pryde veggene i ditt hjem. Dette er også takket være våre trofaste følgere, som har bidratt med forslag både på Instagram og Facebook.

Eiffeltårnet
Det første motivet vi ønsker å vise dere er Eiffeltårnet. Denne vakre attraksjonen i Paris stod ferdig til Verdensutstillingen i 1889 som en hyllest til hundreårsdagen for den franske revolusjonen. I sin historie har Eiffeltårnet hatt over 200 millioner besøkende.Vi har hittil også lansert posters av verdensberømte bryggen i Bergen og Bjørvika i Oslo. Flere spennende og unike motiver kommer – så følg med :-)!

Juleglede! November 19, 2017 15:44

For mange er julen en tung tid. Ved å støtte vår juleaksjon kan du glede en som gruer seg til jul. Vi gir en middag til Kirkens Bymisjon for hver solgte plakat fra nå og frem til 24. desember. Vi ønsker alle en fin førjulstid!

2019 ♥ ROSA SLØYFE Oktober 12, 2017 20:00

Rosa sløyfe-aksjonen er en internasjonal folkebevegelse, hvor målet er å sammen vise solidaritet med brystkreftrammede. Vi i 2019 støtter forskningen og viser solidaritet gjennom å gi 100,- til Kreftforeningen for hver solgte plakat – i tillegg til gratis frakt til dere kunder. 

For å benytte deg av tilbudet, bruker du rabattkoden "rosasløyfe" i nettbutikken. Ta en titt på våre flotte motiver, og klikk hjem din favoritt! Tilbudet gjelder hele oktober på alle våre plakater som har fargen rosa i seg :-) 


Flotte nye #PinkPosters September 08, 2017 19:51

Vi vet at mange av våre kunder og følgere liker fargen rosa, og vi har derfor laget en engen kolleksjon til alle dere. #PinkPosters består blant annet av nye Mona Lisa som tar selfie, PinkRose og Coco Chanel. Vi gleder oss til å høre om hva dere mener om våre nye fargerike plakater. 


Oslogjengen Juni 05, 2017 17:51

Oslogjengen var en sabotasjeenhet med norske deltagere under britisk kommando som var aktive under andre verdenskrig. Enheten ble fra oktober 1943 ledet av Gunnar Sønsteby og var en del av Norwegian Independent Company No. 1 (NORIC 1) (populært kalt Kompani Linge).

Enheten hadde en kjerne med tolv medlemmer som ble hentet fra de forskjellige Kompani Linge-avdelingene i området, blant annet Gunnar Sønsteby og Max Manus.

Oslogjengens første operasjon gikk ut på å sabotere (sprenge) hullkortmaskiner og bygninger som ble brukt til innkalling av norsk ungdom til Arbeidstjenesten. Gruppen stod for flere større aksjoner i sluttfasen av krigen. Blant annet gjennomførte de sabotasjeaksjonene mot Bjølsenhallen og Kongsberg Våpenfabrikk i 1944. Blant andre kjente aksjoner er likvideringen av Karl Marthinsen og sprengninger av flere skip på Oslo Havn.

I juni 1945, etter frigjøringen, hadde Oslogjengen vakttjeneste for den hjemvendte kongefamilien.

 


Nye motiver i nettbutikken! April 30, 2017 21:59

Vi har lansert to spennende plakater i nettbutikken!

Audrey Hepburn var en belgisk-amerikansk filmskuespiller. Hun spilte småroller i britisk film da et møte med Colette førte til tittelrollen i Gigi på Broadway. Hun fikk sitt filmgjennombrudd med Roman Holiday, og vant snart et stort publikum med sitt sjarmerende spill i filmer som Billy Wilders Sabrina. Etter hvert la hun opp filmkarrièren for å vie store deler av livet sitt til UNICEF. Hun hadde jobbet for organisasjonen siden 1952, og i perioden 1988 til 1993 arbeidet hun direkte i noen av de fattigste landene i Afrika, Sør-Amerika og Asia. I 1992 ble Hepburn tildelt Presidentens frihetsmedalje for arbeidet med UNICEF og i 1993 ble hun også belønnet med en Jean Hersholt Humanitarian Award.

«Sinnataggen» er en skulptur i Vigelandsanlegget i Frognerparken i Oslo. «Sinnataggen» viser en sint gutt og regnes som Gustav Vigelands mest kjente skulptur. Visste du at «Sinnataggen» flere ganger er utsatt for hærverk og er også blitt stjålet, men har kommet til rette igjen? 


  Delta i vår konkurranse Mars 25, 2017 16:23

  Delta i vår konkurranse og du kan bli den heldige vinner av en valgfri plakat fra 2019! Du deltar ved å legge inn din e-post i pop-up vinduet som dukker opp når du åpner 2019.no. Vinneren trekkes 1. mai! Vinneren i April var Birgitte Einarsen, gratulerer!

  Den heldige vinneren kan velge sin favorittplakat! 


  Amundsen & Nansen Mars 12, 2017 13:06

  Vi vet at det er mange som liker plakatene av våre to polfarerhelter Fridtjof Nansen og Roald Amundsen. Dere finner derfor også nå disse to for tiden som pakketilbud. Dere finner de under "pakketilbud".

   

  Roald Amundsen ledet blant annet ekspedisjonene "Nordvestpassasjen" (1903-1906) og ble dermed 2. mann på den magnetiske nordpol. Under "Sydpolekspedisjonen" (1910-1912) konkurrerte Amundsen mot briten Robert Scott om å bli førstemann på Sydpolen. Amundsen nådde Sydpolen den 14. desember 1911. Scott nådde polpunktet først den 17. januar 1912, 34 dager etter Amundsen. Scott og hans mannskap omkom på Rossbarrieren på vei tilbake fra polpunktet.

  Fridtjof Nansen var også en norsk polfarer og oppdager. Han gikk blant annet på ski over Grønland, krysset polhavet med skipet sitt "Fram" og gikk på ski mot Nordpolen. Han var også kjent som diplomat og vitenskapsmann. Han fikk Nobels fredspris i 1922 etter sin store internasjonale innsats for flyktningene etter første verdenskrig.  


  Pakketilbud! Mars 03, 2017 16:36

  Vi har lansert et pakketilbud. Du får nå to plakater til rabattert pris, se vårt utvalg her! Hvilke helter kunne du tenke deg at vi lager pakke av?


  V for Victory - et av våre yndlingsmotiver Februar 21, 2017 22:50

  V for Victory er et av våre yndlingsmotiver, og det synes tydeligvis kundene våre også, for det er veldig populært. Det er derfor vi har laget det i to versjoner, gul og hvit!! Er de ikke kule? :-)

  V-tegnet er en håndbevegelse med flere betydninger, avhengig av den kulturelle konteksten og hvordan det er presentert. Det har blitt brukt til å representere bokstaven "V" for "Victory", for eksempel under andre verdenskrig da V-tegnet ble et symbol for de alliertes, særlig britenes, seiersvilje(Victory er engelsk for 'seier'). På 1960-tallet ble V-tegn brukt som et symbol på fred. I dag brukes det gjerne mest som en uhøytidelig bekreftelse på at «alt er OK». Det kan med andre ord bety ulike ting for ulike personer - det er noe av det vi liker så godt med den. Kjøp den til en venn du og da vel, så er det noen som blir glade :)

  v for victory kul plakat poster print

  Her er begge utgavene av V for Victory i samme røffe interiør.

   


  Hvem er din favoritt helt? Januar 22, 2017 13:32

  Hvem er din favoritthelt? Vi jobber med vår neste kolleksjon og ønsker tips fra dere på hvem som skal bli vår neste helt! Ditt forslag kan sendes til post @ 2019.no. Hvis din plakat blir valgt ut er du med i trekningen av den sammen med de andre som har gitt samme forslag. Vi gleder oss til å vise dere frem våre nye plakater! 

   


  Henrik Ibsen og Camilla Collett Januar 07, 2017 23:05

  Til tross for at de skrev i hver sin sjanger og hadde store meningsmotsetninger, utviklet Camilla Collett og Henrik Ibsen et sterkt vennskap. Collett er faktisk en av modellene for Nora i Et dukkehjem, forteller Trond Haugen og Marius Wulfsberg, som har ansvaret for Nasjonalbibliotekets markering av 200-årsjubileet for Camilla Colletts fødsel.

  – I 1872 oppsøker Camilla Collett Henrik Ibsen i Dresden, etter å ha hørt et rykte om at Ibsen hadde kalt henne Nordens fremste stilist. Dette blir begynnelsen på et langt og respektfullt vennskap. Blant temaene de to diskuterte, var kvinnesak. Camilla Collett himlet nok litt med øynene over Henrik Ibsens noe forstokkede kvinnesyn, og fikk støtte fra Henriks kone Suzannah, forteller Wulfsberg.

  Camilla Collett påvirket Henrik Ibsen
  Camilla Collett var en modell for Henrik Ibsens Nora, sier forskningsbibliotekarene Trond Haugen og Marius Wulfsberg.
  Kritisk Det er bevart mange brev som uttrykker dette vennskapet. Samtidig finnes det tekster der Camilla Collett skarpt kritiserer Ibsens litterære skikkelser. Ikke minst var hun forarget over Solveig, som ble sittende og vente så selvoppofrende og trofast på en gammel Peer Gynt. Og det kan tenkes Henrik Ibsen tok Camillas ord til seg.

  – Camilla Colletts største sorg i livet opplevde hun da hun ble enke, 38 år gammel, med fire små barn. I denne vanskelige situasjonen valgte hun en usikker fremtid som forfatter. Hun tenkte at friheten fantes et sted utenfor hjemmet og familien, og lot to av barna bli igjen hos slektninger og reiste til Danmark. Så det er grunn til å tro at Camilla Collett var en av dem som fikk Henrik Ibsen til å skrive Et dukkehjem. Hun ble en modell for Nora, som jo forlater familiehjemmet, sier Wulfsberg.

  Oppbruddet fra Norge
  – Det er dette som er Scenen i filmen om Camilla Colletts liv! skyter Trond Haugen inn.


  – Det at hun, etter å ha blitt enke, bryter opp fra lenestolen i Uranienborgveien, pakker koffertene, triver de to yngste sønnene og reiser til København,

  – Dette er et oppbrudd fra så mye, fra familien, fra det norske borgerskapet, fra den tradisjonelle enkestanden.

  Camilla Collett hadde en enkepensjon etter ektemannen Peter Jonas Collett, men den ga ikke akkurat overskudd. I stedet for å ta i mot økonomisk hjelp fra Colletts familie, lot hun de to eldste barna bli igjen hos slektninger i Norge, før hun reiste ut i verden - for å skrive, og for å være fri. Det kan ikke ha vært en enkel avgjørelse.

  – I København skriver hun ferdig "Amtmandens døtre", som kommer i to deler, i 1854 og i 1855, og dette er den første moderne, realistiske romanen vi har i Norge, sier Marius Wulfsberg.

  Engel og Djevel
  De fleste som har hørt navnet Camilla Collett vil assosiere med en ulykkelig forelskelse i Johan Sebastian Welhaven. Men det var nok Peter Jonas Collett som var mannen i hennes liv, sier Marius Wulfsberg.

  – Camilla Wergeland, senere Collett, blir beskrevet som en usedvanlig vakker kvinne, og hun var omsvermet i sin ungdom. Gjennom brev hun skrev til sin venninne Emilie Diriks får vi høre om et opphold i Hamburg, der den 24 år gamle Camilla møter den unge, tyske forfatteren Theodor Mundt. Også Mundt har skrevet om møtet i en tekst der han omtaler Camilla som "skjønn som en engel og vittig som en djevel". Intellektuelt stod hun ikke tilbake for noen. Hun fikk flere tilbud om ekteskap, forteller Trond Haugen.

  Han mener Camilla Collett har en intensitet og en klo som forfatter som er sjelden den dag i dag.

  Kvinnekampen
  Den første teksten Camilla Collett publiserer offentlig har tittelen "Noen strikketøysbetraktninger", og den stod på trykk to dager etter hverandre, i mars 1842, i en avis som het "Den konstiusjonelle". Dette var en kritikk av forholdet mellom kjønnene, om hvordan herrene i selskapslivet i Krisitiania ikke lot kvinnene komme til orde, og om hvordan de hadde et ubehøvlet og nedlatende syn på kvinnene.

  – Dette utstpillet, som er det første av en lang rekke feministiske skrifter Camilla Collett skulle skrive, avfødte en rask og morsom debatt, forteller Trond Haugen.

  – Camilla Collett kjempet lenge alene for at kvinner skulle høres, og hun skrev i mange år uten støtte verken fra menn eller kvinner. Utover på 1870-tallet ble hun mer eksplisitt politisk, men det var først mot 1880-tallet at hun virkelig fikk yngre feminister med seg.

  Camilla Collett og kvinnekampen
  Camilla Collett var en pioner i kampen for likestilling, sier Trond Haugen og Marius Wulfsberg ved Nasjonalbiblioteket.

  Heder og ære
  Om hun ofte var ensom i sitt omflakkende liv rundt i Europa, stadig kjempende for likestilling og kvinners mulighet til å uttrykke seg, så opplevde hun en massiv omfavnelse mot slutten av sitt liv:

  – Da Camilla Collett fylte 80 år, den 23. januar 1893, ble hun overrakt en medalje av Kong Oscar 2. Et opptog av gratulanter strakk seg fra Slottet og helt til Bogstadveien 2, der hun bodde. På kvelden ble det arrangert en stor gallamiddag, der Camilla Collett ble ført til bords av Henrik Ibsen. Det var hyllesttaler og stor feiring, og det sies at jubilanten ble så overveldet av oppmerksomheten at hun ble helt stum. forteller Marius Wulfsberg:

  – Hun som hele sitt liv hadde kjempet for å bli en stemme, måtte overlate til sin sønn å holde takketalen. Først flere dager senere publiserte hun sin takk i en avis.

  Artikkelen er hentet fra NRK, les hele artikkelen her: https://www.nrk.no/kultur/bok/modell-for-ibsens-nora-1.10886561


  Årets farge 2017 Desember 28, 2016 10:26

  Pantone har valgt seg grønn for 2017. Tidligere har Fargerike gått for rødt og Nordsjö blått. Det blir garantert et fargerikt år!

  Den grønne fargen Pantone 15-0343 Greenery beskrives som forfriskende og revitaliserende, og som et symbol på en ny begynnelse.

  Pantone sammenligner fargen med de første spede spirene om våren. Fargen signaliserer håp og forventning. De begrunner valget med vårt felles behov for å ta et dypt og gjenoppbyggende innpust i en kompleks verden.

  – Mens fjorårets Pantonefarger Serenity og Rose Quartz uttrykte behov for harmoni i en kaotisk verden, symboliserer Greenery i 2017 håpet vi lengter etter kollektivt, i en kompleks verden. Fargen representerer et tiltagende ønske om å forynge, gjenopplive og forene. Greenery symboliserer vår søken etter gjenforening med naturen, hverandre og en dypere mening, sier Leatrice Eiseman, administrerende direktør for Pantone Color Institute.

  Hos Pantone betegner de fargen som en livsbekreftende skygge, som også symboliserer personlig frimodighet, lidenskap og vitalitet.

  – Den gulgrønne fargen snakker til vårt ønske om å uttrykke, utforske, eksperimentere og oppfinne, og den skaper følelse av oppdrift, sier Leatrice Eiseman og tilføyer: – Gjennom sin beroligende, men likevel selvhevdende dynamikk, gir Greenery oss selvtillit til å leve livet på våres egne betingelser i en tid hvor vi redefinerer hva som er suksess og lykke for oss.

  Link til artikkel: http://www.ifi.no/arets-farge-2017-fra-pantone-er-gronn


  Nye norske helter! Oktober 29, 2016 13:35

  Vi har nå lansert 3 nye norske helter i vår nettbutikk!

  Henrik Wergeland er en av Norges største lyrikere gjennom alle tider. Han var også en av sin tids få seriøse norske dramatikere, med en lang rekke skuespill, tragedier og farser. Han hadde dessuten et omfattende og innflytelsesrikt historisk forfatterskap, var en aktiv deltaker i tidens politiske debatt og drev et utrettelig folkeopplysningsarbeid. 

  Ole Bull, født i Bergen, var en norsk fiolinist og komponist, en av 1800-tallets største fiolinister. Ole Bull hadde stor suksess både i Europa og USA, og må regnes som en av 1800-tallets største fiolinister.

  Camilla Collett fikk sitt gjennombrudd som forfatter med Amtmandens Døttre, som er blitt stående som hennes hovedverk. Men hennes forfatterskap omfatter mange sjangere: Hun skrev også dagbok, fortellinger og en selvbiografi, litteraturkritikk, reisebrev og essays, fremfor alt om kvinnesaksspørsmål. Camilla Collett var en skjønnlitterær forfatter, essayist og kvinnesaksforkjemper.

  #ViHyller alle disse fantastiske personlighetene! 


  Vi Hyller: Gunnar "Kjakan" Sønsteby September 15, 2016 13:36

  I 1940 jobbet Sønsteby som revisor i Oslo. Da krigen brøt ut i april sluttet han seg til de norske styrkene. I oktober 1943 ble han aksjonssjef for Milorgs sentralledelse og sabotasjegruppen «Oslogjengen». Han ledet noen av de mest spektakulære sabotasjeaksjonene under den annen verdenskrig rettet mot NS-myndighetene og krigsviktige mål som jernbane, industri og drivstofflagre.

   


  Hey Hollywood: Whitney Houston Juli 25, 2016 18:23

  Whitney Elizabeth Houston (født 9. august 1963 i Newark i New Jersey, død 11. februar 2012 i Los Angeles) var en amerikansk blues-, soul- og pop-sangerinne. Hun vokste opp i en svært musikalsk familie, Cissy Houston var hennes mor og Dionne Warwick hennes kusine. Aretha Franklin var hennes gudmor. Whitney Houston hadde en klokkeklar, kraftig soulstemme som ga henne enorm suksess etter debuten i 1985. I Will Always Love You ble i 1992 en av tidenes mest solgte singler. Hele 11 av hennes singler har gått til topps i USA, mange av dem også i andre land.

  "I'm either my best friend or my worst enemy."